Sportvelgen onderhouden

Sportvelgen onderhouden

Velgen maken de auto. Niets is minder waar. We maken het rijplezier zelfs ondergeschikt aan de grootte van de velg. Hoe pijnlijk is het dan als je met je nieuwe set velgen langs een stoeprand gaat. Het geluid alleen al gaat menig autoliefhebber door merg en been. Wanneer je na het uitstappen die dikke kras of pit in de velg constateert is het mooie er meteen af. Maar wanhoop niet. Autowascentrum Dijkstra vertelt je hoe je het beste je velgen kunt onderhouden en wat je bij schade kunt doen.

Zelf doen of laten repareren?

Als de beschadiging bestaat uit krassen of kleine pitjes in de velg dan raden we je aan deze zelf te behandelen met een autospuitbus. Betreft het een grotere schade dan kun je toch het beste een banden- cq velgenspecialist inschakelen. Na reparatie ziet de velg er weer als nieuw uit. Nu volgend de meest voorkomende schades en hoe deze het beste te herstellen.

Oxidatie van de velg

Met name wanneer je auto veel buiten staat, de weersomstandigheden slecht zijn of er sprake is van slecht onderhoud kan de velg gaan oxideren. Dit houdt in dat het materiaal wordt aangetast.

Heb je gepolijste velgen onder je auto dan wordt de oxidatie uit de velg geschuurd. Als dit gebeurd is wordt de velg opnieuw gepolijst. Heb je in plaats van gepolijste velgen, gespoten velgen dan wordt de velg gestraald. Na het stralen wordt een grondlaag aangebracht. Vervolgens wordt de velg in elke gewenste kleur gespoten.

Vervorming van de velg

Het kan gebeuren dat de klap tegen de velg zo hard is dat deze vervormt. Een vervormde, kromme velg kan worden uitgedeukt (gericht). Dit is meteen een goed moment om de auto opnieuw te laten balanceren of uit te lijnen.